Заметки на все случаи жизни
(c) Serg
Главная | | Регистрация | Вход
Среда
24.04.2024
04:19
Приветствую Вас Гость | RSS
Главная » 2008 » Июль » 6 » Тимошенко: кризи в Украині не будет
12:10
Тимошенко: кризи в Украині не будет

Наступний тиждень для депутатів Верховної ради стане останнім перед відпусткою. Як студенти перед іспитом, депутати на останні робочі дні лишили купу надважливих для країни законів. Утім гарантії, що вони будуть ухвалені, немає. Адже, нагадаю, чинній коаліції все ще бракує необхідної для ухвалення законів кількості депутатів. Отже наступний тиждень найімовірніше закінчиться нічим і політики підуть у відпустки готуватися до нових боїв - вже восени.

До речі, цей випуск "Подробиць тижня" - останній у цьому сезоні, і ми спробуємо підбити деякі підсумки політичного півріччя. Півроку як Юлія Тимошенко вдруге стала прем'єр-міністром. Для цієї програми ми записали з нею велике інтерв'ю, аби поговорити про виконані і невиконані обіцянки цього уряду. Розмови про невиконані обіцянки не вийшло...

Тому перед тим, як запропонувати вам переглянути це інтерв'ю, згадаємо, що обіцяла Юлії Тимошенко ще взимку. Кілька цитат з інтерв'ю "Подробицям тижня", яке вийшло в ефір 2 лютого:

- Експерти Світового банку вже сьогодні прогнозують, що в Україні збільшиться інфляція якщо уряд і далі буде видавати великі суми населенню, зокрема на виплати вкладникам ощад банку, ви готові до збільшення інфляції?

- Ні, і більше того ніякого збільшення інфляції не буде, я думаю весь світ звернув увагу, що за день світової фінансової кризи, яка нещодавно почалася, світовий банк прогнозував, що все буде тихо і спокійно, тому я думаю, що всі пронози завжди мають певну політичну складову.

Отже - "ніякого збільшення інфляції не буде" - це слова прем'єр-міністра, сказані у лютому. Тепер - інша цитата.

- Ви наполягали і досі наполягаєте на перегляді газових домовленостей з Росією, ви не боїтеся що це може призвести лише до збільшення ціни на газ для України?

- Не лякайте Якщо існують великі посередники, які мільярди доларів знімають з торгівлі газу, то якщо посередник прибирається, ціна може тільки зменшуватися.

Отже, "ціна може тільки зменшуватися, це проста арифметика, для третього класу". Слова прем'єр-міністра України. Лютий цього року.

А тепер - те, що сказала Юлія Тимошенко вже цього тижня.

- Юліє Володимирівно, добрий вечір.

- Доброго вечора.

- Юліє Володимирівно, чому ви постійно блокуєте трибуну парламенту, аби - так виглядає - не звітуватися за роботу Кабінету міністрів України? Ви боїтеся відставки?

- По перше, я вже мало чого в цьому житті боюсь, це зразу вам хочу сказати.

- Можна розуміти так, що за той період, коли уряд працюватиме без затвердженої програми діяльності уряду, ви власне ні за що не будете відповідати?

- Ні в якому випадку, ми сьогодні відповідаємо за все що відбувається в країні.

- Юліє Володимирівно, давайте ми уявимо про те, що наприклад ви не зможете звітуватися в парламенті за роботу, яку провів за останні пів року ваш уряд.

- Ми готові звітувати, ми готові доповідати, і більше того, я переконана, що коли я буду доповідати зміни до бюджету на 2008 рік, ми обовязково доповімо за те, що вже зроблено, як виконаний бюджет, це в контексті прийняття змін.

- Давайте будемо першими, і у вас прекрасна можливість відзвітуватися зараз. Якщо не буде звіту в парламенті, давайте так: є телеканал Інтер, є люди, є глядачі, і можна відзвітуватися таким чином. Скажіть будь ласка, ось перше питання: в лютому, коли ми питали вас про прогнозовану інфляцію, яку прогнозували експерти, ви сказали цитую: "ніякого збільшення інфляції не буде, всі прогнози завжди мають певну політичну складову". Але сьогодні у липні хліб подорожчав на 25% за останні півроку, і це тільки хліб.

- А у вас данні не відповідають дійсності, тому що хліб тільки в Києві зараз, і взагалі ціна на хліб - це компетенція місцевої влади.

- Але ж в регіонах поступово навесні піднімалися ціни на муку, на хліб той самий, на продукти харчування…

- Ви знаєте, що весь світ захлиснула фінансова криза, яка в тому числі сьогодні для всіх країн світу відбилася в збільшені показників інфляції в 02 в два-три рази, незважаючи на таку серйозну негативну картину в світі і наслідки, які ми отримали від попереднього уряду, я дала слово країні, що за 5-6 місяців ми зупинимо інфляційні процеси, в червні місяці я можу констатувати: інфляційні процеси зупинені.

- Згадайте, Юліє Володимирівно, передвиборчі перегони, я не пригадаю того моменту, коли б ви виходили о людей і казали що ціни зростуть, вони зростуть, готуйтеся до цього, але ми зробимо все, щоб цього не сталося, люди розраховували на здешевлення життя?

- Ви знаєте, коли ви брали інтервю у Януковича минулого тижня, я не пам’ятаю, щоб ви йому задавали питання: чому ви не допустили, що в минулому році інфляція річна, причому тільки за останні два квартали, сягнула 17%.

- Юліє Володимирівно, я вам скажу, ми запитували Віктора Януковича щодо інфляційних показників, просто така традиція в Україні є у політиків - звинувачувати попередній уряд. Наступна ваша обіцянка - січень цього року, ви обіцяли доступні кредити на житло для населення приблизно під 4-6% річних, зливи дешевих кредитів ми не побачили, натомість комерційні банки збільшили відсотки, суттєво збільшили, і тепер виходить 14% річних в доларах. Як бути з цією обіцянкою?

- По перше, я хочу щоб ви розмежували діяльність національного банку і уряду, вся політика, яка пов’язана з курсом гривні, з вартість кредитів, з процентними відсотками по кредитах, все, що пов’язано з кредитно грошовою політикою, це виключно компетенція національного банку і уряд, заборонено конституцією уряду, втручатися в діяльність національного банку, це є перше. Друге, я хочу вам нагадати, що вибори проходили в ВР на 5 років, і зобовязання, які я брала, я брала не на перші три місяці своєї роботи, а на 5 років роботи в ВР і роботи уряду.

- Юліє Володимирівно, ще таке питання. Якщо відверто, чому так виходить, що ваша політична сила, яка сьогодні власне має реальну владу, доводить ситуацію до певного абсурду, починає блокувати трибуну парламенту. Навіть Європа дивується тому, коли більшість, коаліція правляча коаліція, інших методів немає - це вже колапс, це вже агонія якась…

- Послухайте, не нагнітайте будь ласка, ви знаєте, що якраз країну і народ країни в песимізм от такі істеричні зауваження і втягують, я можу вам сказати, що парламентська діяльність має різні складові процеси, і фракція, яку я очолюю, і по суті справи, фракція, яка представляє політичну силу, яку я очолюю, має тільки 156 депутатів - це третина парламенту і наша фракція не самодостатня, щоб приймати рішення які потрібні країні.

- Але ж експерти кажуть що зменшення інфляції влітку це природній процесс? Юліє Володимирівно, ще таке питання: ви багато кажете про те, що є певні перепони, які вам ставлять для того, щоб реалізувати певні обіцянки.

- Не обіцянки, а зобовязання.

- А обіцянка - це погано? Реалізовувати обіцянки хіба це погано?

- Погано, тому що слово обіцянка - вона сама по собі… ну навіть принижує ті зобов’язання, які беруть перед собою політики.

- Дивіться, я от до чого веду, виглядає приємно, красиво, що ви виконаєте, що ви обіцяєте виконати, у вас є зобовязання, немає строків - півроку, рік, два, три, чотири… Ви знаєте всіх політиків досконало, ви вже багато в цій сфері - і в бізнесі, і в політиці, на території України, скажіть будь ласка: ви же знали, коли йшли в парламент, з якими політиками ви будете працювати, з якими політиками треба буде формувати коаліцію, ви знали що будуть перепони, і ви пішли у владу, невже неможна було залишитися в опозиції і там ефективно працювати?

- Мені ніхто легкого життя не обіцяв, коли ми маємо в парламенті всього 30% депутатів, дуже важко говорити, що у когось в руках є достатньо влади щоб безперешкодно діяти, але в той же час незважаючи на складності, я буду кожен день намагатися давати позитивний результат країні. І хочу, щоб ви як журналісти плекали у людей дух оптимізму, дух любові і підтримки своєї країни, і щоб ми як можна менше сіяли соціального песимізму, тому що це руйнує нормальний розвиток країни.

- Давайте іншу тему. Іншої теми торкнемося - газ. Ваше головування цього разу почалося з газової війни. Якщо відверто сказати за тими результатами, якими можна сьогодні оперувати - і уряд Тимошенко, і країна разом програли. Ви почали скасовувати ті осталені схеми постачання енергоносіїв в Україну, які власне цього року гарантують цього року газову ціну 179 з половиною доларів за тисячу кубометрів. Натомість схема зруйнована, нових контрактів немає, нової схеми немає. Росія до того ж сказала, що з наступного року Україна буде платити за газ за европейськими цинами, тому середньоазійський постачальник сказав, що ціна газу на кордоні з ними буде коштувати 400 доларів за тисячу кубометрів. Відповідно Росія буде продавати Україні газ ще за більшою ціною, економіка наша витримає?

- Мене дивує, де ви знаходите можливості задавати питання так, що в ваших запитаннях вже є відповіді, настільки негативне запитання що вже сформовано негативна відповідь.

- Давайте про це поговоримо.

- Коли ми слідкуємо за даними біржових торгів, то ми бачимо, що ціна на нафту збільшується кожну годину, так само ви знаєте, що ціноутворення ціни на газ на вугілля повязані між собою спеціальними формулами, і тому не може бути такого, щоб в світі ціна на газ була на сьогоднішній день ну практично в два рази дорожче, ніж в Україні, поступово нам доведеться піднімати контрактні ціни з Росією на природній газ".

- Поступово? Який срок?

- Так я якраз хочу сказати, що ще 2 місяці тому під час візиту наших високопосадовців в Росію було заявлено про підвищення ціни на газ з Росії до України вдвічі. На зустрічі з премєр-міністром Росії ми домовилися про те, що ціна на газ буде не одномоментно для України підвищуватися з 1 січня 2009 року, а поступово декілька років. Я змогла домовитися, щоб прибрати отой шоковий режим, коли буде стрімко піднято ціна на газ 1 січня 2009 року. Я вважаю що переговори з Путіним по питанням постачання природного газу пройшли успішно, і думаю що ми їх до 15 вересня доведемо до контрактної форми".

- Давайте, щоб вся країна не була в шоці. Ви домовилися з російським премєром Путіним про ціни на газ? З 2009 якою буде ціна на газ для українців?

- Це буде відомо після 15 вересня. Але ціна на газ буде підніматися поступово декілька років до європейських цін, а не одноразово шоково з 1 січня 2009 року.

- Добре, ваше відчуття, до якої цифри?

- Я не маю права говорити про свої відчуття, я зможу тільки повідомити контрактну ціну, коли він буде підписаний.

- А на якій ціні ви наполягаєте як премєр-міністр?

- Йде переговорний процесс, і я би не хотіла попередніми заявами його руйнувати.

- Ще такий момент: за якою ціною зараз купують газ в Україні підприємства? Приблизно 300 доларів, наскільки я пам’ятаю?

- На сьогоднішній день ціна на газ для підприємств промислових складає ціну, яку ми беремо в Російській федерації, плюс транспортування, і плюс певна націнка невелика.

- Яка зараз ціна приблизно?

- Ну це у "Нафтогазу" треба запитати.

- 300 доларів?

- Я думаю, менше.

-Ну трошки менше. Дивіться, давайте уявимо: треба ж і українців, і підприємців підготувати до того, якщо ціна збільшиться, і ми будемо купувати газ по 500 доларів? За токаї схеми (немає сьогодні ціни) українські підприємства можуть отримувати газ і по 700 доларів, то як вони втримаються?

- Я ще вам говорю: не нагнітайте ситуацію, переговорний процес йде, і він йде позитивно.

- Просто не хочеться, щоб були українці поставлені перед фактом: ми домовлялися, ми прагнули, а отримали те що отримали.

- Яще вам говорю, йде переговорний процес і не треба нагнітати зараз пристрасті, треба просто спокійно без конфронтацій, без ажіотажу вести переговори з Російською федерацією.

- Тоді переходимо далі і з цієї теми. Таке питання: те, що ціна зростатиме в будь якому разі - це факт…

- Що сааме?

- Ціна на газ зростатиме поступово, це факт, вона зростатиме.

- Поступово вона буде зростати тому, що ми не видобуваємо необхідної кількості газу в Україні і потрібно обовязково розвивати видобуток.

- А як ви вважаєте, схема, нова схема постачання газу в Україну вона не діє, вона не розроблена наскільки я розумію? Тому що ми з вами розмовляли в лютому, і ви тоді казали, що є нова схема постачання енергоносіїв в Україну, зараз ця схема існує, чому вона не працює і чи буде працювати?

- Ви абсолютно праві, жодна схема сьогодні постачання газу не розроблена.

- Ви, ваша політична сила ініціювали вибори столичної владию Треба визнати, що є і ви і ваша політична сила набрали менше голосів, аніж на попередніх виборах. Скажіть будь ласка, Юліє Володимирівно, навіщо взагалі це було робити, а це великі витрати і для вас і для вашої політичної сили, і для киян?

- Ну по перше, вибори дострокові мера - це те напуття, яке нам кияни давали перед парламентськими виборами. Далі це питання киян - як вони хотіли, так вони і голосували. Це вибір киян, ми як політична сила виконали свої зобовязання перед киянами, ми дали право їм ще раз проголосувати за мера, і дали право ще раз сформувати Київраду.

- Поживемо, побачимо…

- Безумовно.

Дякую вам за інтервю.

- І я вам дякую дуже.

podrobnosti.ua


Читаем еще в разделе "Статьи":
[29.08.2009][Разное]
ссылки (0)
[07.08.2010][Здоровье]
Как выбрать арбуз (0)
[27.10.2010][Авто]
Как правильно сидеть в авто или посадка водителя (0)
Категория: Экономика | Просмотров: 1270 | Добавил: Serg_m | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Форма входа
Поиск
Карта пробок
Пробки на Яндекс.Картах
Погода
Валюта и металлы
Курсы наличного обмена на сегодня
Курсы НБУ на сегодня
Курсы НБУ на сегодня
Курсы НБУ на сегодня
Курсы НБУ на сегодня
Курсы НБУ на сегодня
Курсы НБУ на сегодня
Курсы НБУ на сегодня
Все АЗС
Полезные странички
  • Кредит. Расчет
  • Читать, читать...
  • ООО "Масалет"
  • ПП "Автократ"
  • Видеопробки
  • Заправки WOG
  • Заправки ОККО
  • Дороги Украины
  • Дороги Navizor
  • Дороги Автострада
  • Кадастрова карта
  • Правозащитные организации
  • Автоподставы
  • Полезные ссылки
  • Площадь, расстояние на карте
  • Каталог сайтов
  • Каталог файлов
  • Календарь
    «  Июль 2008  »
    ПнВтСрЧтПтСбВс
     123456
    78910111213
    14151617181920
    21222324252627
    28293031
    Категории раздела
    Банки [82]
    Закон [83]
    Разное [586]
    Строительство [31]
    Техника [63]
    Политика [305]
    Столица [426]
    Мир [591]
    Экономика [74]
    Авто [53]



    Украинская Баннерная Сеть
    Copyright Serg © 2009-2024
    Яндекс цитирования Rambler's Top100